Canviem de rumb.

Donem-li la volta a tot.

Xarxa de l’Economia Alternativa i Solidària del País Valencià

Què està passant en la societat on vivim? 

El nostre dia a dia està envoltat de notícies sobre l’augment del consum d’ansiolítics i antidepressius, assassinats i assetjament de dones, degradació dels serveis públics bàsics, delictes d’odi, desnonaments, amenaces al territori i al medi ambient, tragèdies humanitàries en la Mediterrània o conseqüències del canvi climàtic com la sequera o l’augment de les temperatures. Moltes vegades no són només notícies sinó que ho experimentem i patim directament, nosaltres o les persones que ens envolten i a qui estimem.

Què està passant en la societat on vivim? Hem normalitzat totes aquestes circumstàncies?

UN PAS ENDAVANT

Les elits nacionals i internacionals han apostat pel model del creixement econòmic il·limitat i l’acumulació de riquesa per part d’unes poques mans. La regla general ha sigut l’extracció massiva de recursos sense tindre en compte els límits biofísics del planeta ni les condicions de vida de les persones. En l’àmbit relacional, els processos neocolonials i l’economia de lliure mercatse sustenten, per una banda, en l’individualisme voraç i la màxima competitivitat pels pocs recursos existents i, per altra banda, en la manca de justícia social materialitzada en relacions injustes com les desigualtats de gènere, de classe o racials que al seu torn provoquen odi i estigmatització cap als col·lectius més vulnerables.

Encara que hem crescut influenciades per aquestes dinàmiques i condicions, per sort des de sempre hi ha hagut persones i col·lectius que han qüestionat aquesta realitat i han cercat altres possibilitats de viure, bé aprenent d’altres cultures, d’altres temps o simplement amb la seua creativitat. Actualment, al País Valencià trobem un fum d’experiències i de propostes per a relacionar-nos d’altra manera amb el territori, amb la resta de persones i amb la resta d’éssers vius amb els quals compartim el planeta. Pensem, per exemple, en els pobles i comarques informades i organitzades contra els macroprojectes energètics que amenacen el seu territori; en la gent del món de l’educació, l’art i la cultura amb un vessant crític i interpel·lador; en els col·lectius de producció i consum d’aliments agroecològics que valoren el treball de les persones llauradores; en les xarxes de suport mutu que trobem en molts dels nostres barris o en les iniciatives que, amb la pràctica, construeixen una veritable economia: una que sostinga la vida i possibilite vides plenes i veritablement lliures.

Com és la societat on ens agradaria viure?
Pensem

Pensem en una societat que done importància a les cures, la solidaritat i el suport mutu, on les tasques productives i reproductives estiguen repartides de forma equitativa i on la convivència en diversitat siga una característica clau.

Ja és hora

Ja és hora de garantir la igualtat de drets i d’oportunitats per a totes les persones, inclosos els laborals i socials, amb treballs dignes i emancipadors que repartisquen la riquesa i garantisquen les necessitats col·lectives en clau de justícia, proximitat, solidaritat entre pobles i sostenibilitat ambiental, no en funció de l’especulació o de satisfer a un mercat globalitzat.

Volem

Volem estructures de governança transparents, properes i adaptades a cada territori i situació, dins una cultura que motive la participació, l’autogestió i la democràcia real.

És fonamental dissenyar un nou sistema econòmic

És fonamental dissenyar un nou sistema econòmic adaptat a les condicions de l’entorn natural i no al revés, amb l’objectiu prioritari d’aturar el calfament global i adaptar-se a condicions climàtiques canviants i incertes, i això vol dir també repensar les nostres necessitats energètiques i materials per a un món que ja no pot dependre de l’extractivisme desmesurat de minerals, petroli i altres béns naturals.

Suma’t al Manifest!

Amb aquesta declaració exposem el que pensa una part considerable de la ciutadania, amb la intenció de fer força, de demostrar que la societat del País Valencià no només té clar que es necessiten transformacions contundents, sinó que està preparada per a elles i vol ser part de les decisions i de la posada en marxa d’iniciatives per a un veritable canvi de rumb. A banda, exigim a la classe política, tant al govern com a l’oposició, determinacions valentes que suposen tallar de soca-rel la complicitat amb les dinàmiques capitalistes i extractivistes.

Per consegüent, instem a totes les entitats, organitzacions i col·lectius que connecten amb el contingut d’aquestes línies, a fer un pas endavant, adherir-se a aquesta declaració d’intencions i començar a establir col·laboracions entre nosaltres per tal de fer força des de baix i encetar aquests canvis urgents.

Ja no és temps de retòriques buides ni de solucions a mitges.

Amb el suport de:
Scroll to Top