“Canviem el Rumb” és una crida a l’acció i a la intercooperació. Durant les jornades, es tractaran temàtiques clau per a les entitats de l’economia social: la planificació estratègica, la gestió interna, la gestió de conflictes, l’intercanvi d’aprenentatges i experiències, etc. Aquesta iniciativa es fonamenta en el fet que, per avançar cap a horitzonts justos és imprescindible crear espais de col·laboració i compartir recursos i coneixements que permeten a les organitzacions adaptar-se a les seues necessitats i afrontar els reptes que sorgisquen.
Les activitats van dirigides a les entitats de l’Economia Social i també a persones interessades en conèixer la temàtica, així com a col·lectius o grups que volen portar endavant projectes d’Economia Social i Solidària.
En un context de reptes globals i canvis constants, les jornades “Canviem el Rumb” sorgeixen com un espai de trobada i reflexió per enfortir aquelles organitzacions que aposten per la transformació social i econòmica del capitalisme des de l’Economia Social i Solidària (ESS).
Amb el lema “Canviem el Rumb”, busquem una nova fita en el camí cap a models organitzatius més justos, cooperatius i sostenibles, aportant ferramentes i espais que capaciten les organitzacions.
Proposem diferent espais on les organitzacions podem interactuar, aprendre i compartir recursos i eines concretes per enfortir-nos. Volem fomentar l’aprenentatge mutu, enriquir la interacció i fomentar el nostre enxarxament.
Volem proporcionar els coneixements i les eines necessàries per afrontar els reptes socials, econòmics i mediambientals actuals. La nostra capacitació ens permet adquirir habilitats en gestió democràtica, planificació estratègica i resolució de conflictes, entre altres àrees. Aquest aprenentatge col·lectiu ens enforteix i augmenta el nostre impacte.
OPCIÓ 1
Dia: Dilluns 4 de novembre.
Hora: 10h a 12h.
Lloc: València. La Repartidora.
OPCIÓ 2
Dia: Divendres 8 de novembre.
Hora: 10h a 12h.
Lloc: Castelló de la Plana. Espai de TransversalCoop
A càrrec de L’Argila, projecte de facilitació de grups i formació.
En aquest taller, aprendrem a identificar les causes profundes dels desacords i a gestionar-los de manera constructiva. Explorarem com transformar els conflictes en oportunitats de creixement col·lectiu, millorant la cohesió i la comunicació dins de l’equip. A través d’eines concretes i dinàmiques, descobrirem com enfortir les relacions, potenciar la confiança i convertir el conflicte en un recurs valuós per a l’aprenentatge i la millora continua dins les nostres organitzacions.
Dia: Dimarts 5 de novembre.
Hora: 12h a 14h.
Lloc: Online.
A càrrec de Micelios antiracistas, projecte promogut pel Centre Cultural La Pacería i la cooperativa La Surera.
Incorporar la perspectiva antiracista en les organitzacions és essencial per promoure la justícia social i crear espais inclusius i equitatius. En aquest taller, aprendrem com identificar i desmantellar les dinàmiques de racisme estructural que poden estar presents en les nostres pràctiques internes, així com en les nostres relacions amb la comunitat. Explorarem eines i estratègies per fomentar la diversitat i la participació, especialment de les més afectades pel racisme.
Dia: Dimecres 6 de novembre.
Hora: 17h a 19h.
Lloc: Online.
A càrrec de l’Oficina Vida Independent “Sole Arnau Ripollés”.
Aquest taller ofereix eines i estratègies per fer de l’anticapacitisme un valor estructural dins les organitzacions. Aprendrem a identificar i eliminar barreres que exclouen o dificulten la participació de persones amb diversitat funcional i reflexionarem sobre com transformar les nostres pràctiques internes per fomentar entorns inclusius, accessibles i equitatius. S’exploraran metodologies per adaptar-se a diverses capacitats, assegurant que cada persona puga participar plenament i contribuir a la missió de l’organització des de la seua pròpia experiència i potencial.
Dia: Dijous 7 de novembre.
Hora: 10 a 12h.
Lloc: Online.
A càrrec d’Alba Monfort, de Micel·li Coop
Les licitacions públiques són una oportunitat clau per a les organitzacions de l’economia social que volen accedir a contractes amb l’administració i ampliar el seu impacte social. En aquest taller, oferirem una introducció pràctica a com funciona el procés de licitació pública, quins són els requisits i passos clau per participar-hi, i com les entitats de l’economia social poden aprofitar aquest mecanisme per promoure els seus valors i projectes. Aprendrem a identificar oportunitats i assegurar-nos que les nostres propostes i organitzacions s’ajusten als criteris tècnics necessaris.
Dia: Dilluns 11 de novembre
Hora: 12h a 14h
Lloc: Online.
Amb la participació de les cooperatives Transversal, Inura, Al Detall i El Rogle.
La gestió interna és un aspecte fonamental per al bon funcionament de qualsevol organització de l’economia social. Aquest espai d’intercooperació està dissenyat per compartir recursos i eines pràctiques que milloren l’eficiència, la transparència i el treball col·lectiu. Explorarem solucions per a la gestió administrativa i econòmica. Una oportunitat per aprendre, compartir experiències i enfortir el funcionament de les nostres organitzacions a través de la cooperació.
Dia: Dimarts 12 de novembre
Hora: 10h a 12h
Lloc: Online
A càrrec de Joan Manel Sánchez, de la
Cooperativa Ilabso.
En aquest taller, les participants aprendrem a definir objectius a llarg termini que estiguen alineats amb els valors de l’economia social, i a establir passos concrets per assolir-los de manera efectiva. Ens centrarem en l’anàlisi de la situació actual de les nostres organitzacions, identificant els recursos disponibles, així com les necessitats i oportunitats presents en el nostre entorn. L’objectiu és iniciar-se en el coneixement d’eines i processos per explorar estratègies que permetisquen maximitzar l’impacte, millorar la sostenibilitat a llarg termini, i enfortir les nostres capacitats per respondre als reptes.
Dia: Dimecres 13 de novembre
Hora: 16h
Lloc: Universitat Jaume I. Castelló de la Plana.
Taller a càrrec de David Gil Solsona, investigador social i professor universitari.
Aquest taller està dirigit a organitzacions que es dediquen a la investigació social i volen millorar les seues capacitats en anàlisi de dades. Ens introduirem en R, un programari lliure i potent que permet treballar amb grans volums de dades de manera eficient. A més, permet generar visualitzacions de qualitat professional, que faciliten la comunicació dels resultats, i aplicar una àmplia gamma d’eines estadístiques i analítiques per aprofundir en les nostres investigacions.
Dia: Divendres 15 de novembre
Hora: 10h a 12h.
Lloc: Online.
A càrrec de Yolanda Monfort, de Micel·li Coop.
La crisi climàtica, la pèrdua de biodiversitat i la creixent desigualtat social són reptes urgents que requereixen un canvi profund en la manera com organitzem i gestionem les nostres activitats. En aquest taller, explorarem com podem integrar la perspectiva ecosocial dins les nostres organitzacions, per tal de contribuir a la sostenibilitat ambiental i a la justícia social.
Dia: Dilluns 18 de novembre
Hora: 11h a 13h
Lloc: Online.
A càrrec de les cooperatives La Dula i Transversal.
Com podem transformar la realitat social a través del treball comunitari? En aquesta activitat, diverses entitats de l’economia social ens trobarem per a posar en comú els nostres projectes, experiències, pràctiques i metodologies, que busquen un impacte transformador en les dinàmiques de les nostres comunitats, impulsant el canvi social des de la base. Compartirem experiències concretes de projectes comunitaris, destacant accions per a enfortir el teixit local. Serà un espai d’intercanvi per aprendre de les nostres pràctiques, generar sinèrgies i reflexionar sobre com seguir promovent l’acció col·lectiva i transformadora.
Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.
La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.