Siguem civilitzades, per favor

Quan una estudiant va preguntar a l’antropòloga Margaret Mead sobre el rastre més antic de la civilització humana, aquesta va explicar que es tractava d’un fèmur trencat i cicatritzat. Ni un estri, ni una pintura iconogràfica, ni res semblant: una cama trencada i curada. Aquest senyal indicava que algú altre s’havia quedat amb la persona ferida, l’havia portada a un lloc segur, s’havia ocupat de l’ós trencat i n’havia tingut cura fins que s’havia recuperat. Un animal en la mateixa situació hauria mort abans de cicatritzar, sol, sense aliments, ni aigua, i exposat als depredadors.

Com Margaret Mead, la majoria de persones sabem que la imatge clàssica de l’home completament autònom, lliure i omnipotent de la filosofia liberal no és més que un mite. I ho sabem perquè la majoria de nosaltres no encaixem en eixe motlle. Per què, aleshores, tot al nostre voltant ho construim entorn a aquest mite? El disseny de les ciutats, les regles de l’economia, l’estructura de l’oci, el dret o el pensament polític… tot entorn a un mite que, com a tal, no té res a veure amb la realitat. Aquesta és, per sort, molt més rica i diversa, i és hora de reivindicar-la com a tal.

La realitat és un món fet de persones interdependents i vulnerables, que hi arribem nues, amb capacitats diverses, que envellim, enmalaltim, patim, que a vegades perdem el control… que necessitem de les altres persones per a acompanyar-nos en el camí, per a donar-nos suport en els moments difícils, per a nodrir-nos o ajudar-nos a arribar allà a on no arribem soles, per a compartir també quan celebrem una alegria, per a donar-nos consell quan no tenim les coses clares. Que busquem a les altres persones per a acompanyar-les en els seus moments difícils i també quan senten alegria. Cuidar i ser cuidades, el moll de la vida mateixa i de la civilització. Cuidar i ser cuidades… i cuidar-nos, per a fer la vida sostenible, també la pròpia. Però no sempre tenim les condicions que ens agradaria per a fer-ho, fins i tot en això som vulnerables.

I si tot està contruït dins un motlle mitològic, no seria hora de pastar altres mons?

Desemmascarar el mite fundador per a refundar la vida, trencar les costures per a desbordar-les de vida,  posar la vida en el centre! com portem dècades cridant. Perquè tenim dret a cuidar i a ser cuidades, i a cuidar-nos. Si les cures són el pilar de la civilització humana, per favor, siguem civilitzades.

Castelló Ciutat Cuidadora

Desplaça cap amunt

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca