Un maig de trobades. L’Economia Solidària davant una transició ecosocial que ens interpel·la

La Xarxa de l’Economia Solidària del País Valencià (REAS-PV) organitza unes jornades aquest maig amb el títol Una economia per a la vida. Tal com expliquen des de l’organització l’objectiu és “facilitar i acompanyar espais de trobada entre entitats de l’Economia Social i Solidària relacionades amb qüestions clau en la transició ecosocial: les cures, l’habitatge i el consum”.

En el següent article desgranem com REAS-PV ha planificat posar els seus recursos per a promoure aquests espais de trobada. En concret, es tracta de tres activitats, organitzades junt amb altres agents amb qui comparteixen valors, que aspiren a enfortir lluites estratègiques per als moviments socials i l’economia solidària del País Valencià.

Castelló amb les cures comunitàries

Tal com recorda Anna Peñalver, membre de l’equip de REAS-PV que ha ideat aquestes Jornades, “la pandèmia va posar de manifest una crisi que ja venia arrossegant-se en les nostres societats: el menysteniment d’aquelles tasques fonamentals per al manteniment de la vida com són les cures i l’atenció a les persones. Com a exemples flagrants tenim la soledat no desitjada, la precarietat laboral o la sobreexplotació de les dones i les persones migrants“.

A partir d’aquest diagnòstic, el divendres 5 de maig a les 16:45h es dona el tret d’eixida a les Jornades amb una primera trobada que vol afavorir l’enfortiment d’aquelles iniciatives que des d’una mirada comunitària contribueixen a una nova organització social de les cures. Es tracta d’una activitat que es realitzarà a l’aire lliure, en la plaça Cronista Muntaner, de Castelló de la Plana.

Pel que fa al contingut de l’activitat, s’han convocat a diversos projectes locals perquè comptem amb l’assessorament i el suport d’iniciatives exitoses que, adoptant diferents models organitzatius, han aconseguit desenvolupar projectes respectuosos amb els drets laborals de les persones cuidadores i alhora amb el benestar i autonomia de les persones usuàries.

Explica Peñalver que el punt fonamental és “consolidar aquells projectes incipients i arrelats al territori que plantegen abordar les cures amb pràctiques més democràtiques i justes, des de la responsabilitat col·lectiva, la concepció de la interdependència com a condició i l’aposta per l’autonomia personal en la presa de decisions”.

Alacant i l’habitatge cooperatiu

Una altra de les temàtiques que s’aborda en aquestes jornades apunta a la necessitat de superar l’actual concepció de l’habitatge com una mercaderia estretament vinculada als mercats financers.

“Les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús, junt amb l’habitatge públic, es presenten com a una ferramenta per a superar aquesta visió mercantilista, posant en el centre el valor d’ús de l’habitatge per damunt del seu valor de canvi”. Qui així parla és Jorge Toledo, tècnic d’Alicante Convivencia, una de les cooperatives d’habitatge sòcies de REAS-PV. Ells, junt amb una desena de projectes més i amb el suport de la Federació de Cooperatives d’Habitatge valenciana (FECOVI), s’han organitzat en “Cohabitem”, la Coordinadora per la regulació amb finançament públic del cohabitatge valencià. Afegeix Toledo que es tracta, al capdavall, de “superar la vulneració sistemàtica del dret a l’accés a l’habitatge, integrant valors com la sostenibilitat mediambiental en la construcció, l’eficiència energètica, l’optimització de recursos mitjançant instal·lacions comunes i nous models compartits de cures al llarg del cicle vital de les persones”.

Al fil d’aquestes qüestions, les jornades es traslladen al sud del País Valencià, en concret, a la Granja de Masphael, per acollir una activitat al voltant de l’habitatge cooperatiu. En aliança amb “Cohabitem”, el diumenge 21 de maig a les 10:30h, es planteja una activitat amb tres vessants. En primer lloc, es realitzarà una activitat de cohesió i gestió emocional per enfortir els llaços entre projectes. En segon lloc, s’abordarà l’intercanvi de sabers i experiències. Per últim s’identificaran els reptes que es tenen, per tal de definir futures línies d’acció col·lectiva, donats els avanços aconseguits en matèria de regulació i finançament per part de les administracions públiques valencianes.

La Granja de Masphael // Centre d’Educació Mediambiental. Es tracta d’una finca familiar agroecològica que basa els seus principis en la permacultura. També funciona com a espai de trobada i col·laboració per a diferents entitats dels moviments socials d’Alacant.

València, la sobirania alimentària i el consum responsable

La darrera de les activitats aborda una qüestió cabdal per a REAS-PV, la defensa de la sobirania alimentària i l’elecció de consumir d’una manera responsable. Ens explica Teresa de la Fuente, de l’equip tècnic de la Xarxa, que “en l’última dècada, eren nombrosos els grups de consum que es podien mapejar en el nostre territori, igual que iniciatives de productores i productors, botigues cooperatives i entitats que treballen en aquest marc”.

No obstant, després dels anys de pandèmia el panorama ha canviat. Per exemple, de la Fuente subratlla “la manca d’espais per valorar estratègica i col·lectivament el nou context”. Ben mirat, alguns projectes, sobretot productius, han desaparegut, d’altres són de recent creació i també hi han que s’han transformat. Així doncs, amb aquesta trobada es pretén reconnectar a diversos agents del moviment per la sobirania alimentària que treballen des del convenciment que, en paraules de de la Fuente “aquesta ha de ser una lluita principal en el nostre territori i que el consum responsable és una de les eines més potents que tenim per a aconseguir-la.”

Aquests són els ingredients per a la trobada que se celebra el dissabte 27 de maig a les 10:30h, en l’espai que la Cooperativa “L’aixada com a eixida” té a Picassent. En aquest ocassió l’activitat comptarà amb una professional de la facilitació i de la temàtica, Teresa Sempere. Pel matí es durà a terme un taller per a reflexionar sobre el moment actual en què es troben els col·lectius i les entitats que treballen i estan vinculades a la sobirania alimentària i al consum responsable. L’objectiu és “valorar entre totes l’escenari en què estem i visibilitzar les aliances que existeixen. Al mateix temps també volem imaginar i pensar cap a quins escenaris volem caminar i quins tipus d’aliances i xarxes desitjaríem construir”.

L’aixada com eixida

 

Unes jornades amb continuïtat

Aquestes activitats comptem amb el finançament de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica perquè les entitats sense ànim de lucre promoguen els objectius de l’Agenda 2030.

Segons detalla Sergi Salvador, del secretariat tècnic de REAS-PV, han aconseguit finançament per executar un projecte dissenyat en comunió amb l’estratègia de la Xarxa per “millorar la intercooperació entre les entitats de l’Economia Social i Solidària. Volem facilitar el vincle i la col·laboració entre el teixit associatiu organitzat al voltant d’alguns eixos temàtics estratègics per a la xarxa, alhora que es cohesiona a escala de País Valencià el divers ecosistema d’iniciatives econòmiques critiques amb el capitalisme”.

Afegeix Salvador que la pretensió de REAS-PV és continuar el setembre i l’octubre amb més activitats al voltant d’aquests eixos estratègics. En concret, aspiren a unes noves jornades en què “diversos espais de debat arreu del País Valencià permeten cocrear de forma col·lectiva propostes concretes perquè l’Economia Solidària avance posicions. Es tracta, en resum, d’esdevenir un agent clau que influisca amb determinació en la presa de decisions públiques i afavorisca el canvi de model econòmic”.

Scroll to Top

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca