Davant l’1 de maig, REAS País Valencià reivindica l’Economia Social i Solidària com a eina de transformació social 

REAS País Valencià: xarxa d’economia social i solidària ha creat una sèrie de vídeos per tal de visibilitzar una altra forma de produir béns i serveis, més justa, horitzontal i sostenible, on l’economia està al servei de la vida, i no al revés.

La triple crisi que amenaça la nostra societat (econòmica, ecològica i social), a la que ara s’afegeix la crisi sanitària, no és fortuïta. Cada vegada queda més patent que aquest model socioeconòmic anomenat capitalisme, una anomalia des d’una perspectiva històrica, ens lleva molt més del que ens dóna. I és que moltes vegades la il·lusió de l’abundància material ens aboca a confondre el que és visible amb el que és important. Què més ha de passar per a canviar el nostre model econòmic?

Des de REAS País Valencià se situen en un procés de reflexió continu sobre els reptes actuals i el paper de la xarxa en aquest context, reorganitzant-se per tal de reforçar la participació interna, el feminisme i les cures dins l’entitat, i treballant per visibilitzar que un model socioeconòmic més humà i solidari és possible.

Per tal d’escometre aquesta tasca, s’han creat al llarg del temps i en col·laboració amb nombroses organitzacions d’àmbit estatal, una sèrie de ferramentes com ara el Balanç Social, el Mercat Social o el Tornallom.org, un mapa participatiu on trobar alternatives de consum al País Valencià. Per a recolzar aquestes eines i el treball de la xarxa i de les entitats que la conformen, s’ha realitzat una sèrie de micro-vídeos per a compartir que altra forma de fer economia és possible. Els vídeos estan disponibles en: https://reaspaisvalencia.org/videos i a les xarxes socials de REAS País Valencià.

El futur de l’Economia Social i Solidària al nostre territori

L’Economia Social i Solidària (ESS) abasta tots els sectors econòmics: sector de la construcció, activitats artístiques, advocacia, gestió de finques, gestories, producció i comercialització agroalimentària, formació… constituint una alternativa real al model capitalista.

L’ESS planteja un canvi dràstic de prioritats al marc econòmic, que reflecteix en la seua Carta de Principis, on es posa la vida de les persones i la salut del planeta en el centre. Es tracta de (re)polititzar quelcom que mai ha deixat de ser polític: la forma en què produïm i consumim béns i serveis. Així, des d’aquesta perspectiva l’economia deixa de ser un vehicle d’acumulació i esdevé una ferramenta al servei de la vida.

Entre altres coses, i atenent a la proximitat de la fita de l’1 de maig, l’ESS també parteix d’una concepció diferent del treball. Així doncs, des de l’ESS entenem que el treball -que no és només allò que es remunera- pot i ha de ser socialment útil, justament gratificat, personalment enriquidor i necessàriament saludable. I així ho demostren en el seu dia a dia totes les entitats del nostre territori que aposten per aquest model.

El repte és enorme, però el camí queda assenyalat. Una altra economia és possible, és viable i és imprescindible. I ja està en marxa als nostres pobles i ciutats!

 

Desplaça cap amunt

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca